Bílá výplň - fotokompozitní zázrak. Jak se dělá?

Zubní lékař

V minulém článku jsme se podívali na rozdíly mezi amalgámem a bílou (fotokompozitní) výplní a dnes bych Vám rád objasnil, jak se bílá výplň dělá, jak se poznáte dobře zhotovenou výplň a proč je finančně náročnější.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Dobře zhotovená bílá výplň ze zubu prakticky nemůže samovolně vypadnout.

Drží takzvanou mikroretencí. Aby mohla tato vazba mezi výplní a zubem vzniknout, je potřeba splnit základní podmínku = sucho. Již v tomto základním kroku mnoho zubařů chybuje a výplň zhotovuje v přítomnosti slin, což je častá příčina bolesti po ošetření, spadnutí výplně, nebo brzkého podkažení.

Jak tedy vyřešit sucho? Odpověď zní kofferdam. Jedná o tenkou gumovou blánu, pomocí které se izolují jen ty zuby, které chceme ošetřit. Lékař má sucho a klid na ošetření, Vám do úst nestříká voda a nepadají kousky staré výplně nebo kazu. Celé ošetření se tak zrychluje.

Ošetření pod mikroskopem znamená perfektní přehled v operačním poli.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Další krok je odstranění staré výplně (pokud je přítomna) a odstranění kazu. Člověk by řekl, že odstranit kaz je jednoduché a rychlé, ale pokud je kaz velmi blízký nervu zubu, musíme ho odstranit velmi opatrně. V tom nám pomáhá operační mikroskop, který s kolegou používáme téměř na každé ošetření. Zabezpečí dokonalý přehled v pracovním poli, což v kombinaci se zkušeným lékařem znamená nejkvalitnější možné ošetření. Pro ujištění, že je veškerý kaz odstraněn se používá v průběhu preparace tzv. caries detector. Lékař tak přesně vidí, co ještě odvrtat a co už ne.

Jak bílá výplň v zubu drží?

V tomto procesu jsou 2 důležité kroky. Pokud ze zubu chybí například 1 boční stěna (nejběžnější kaz je právě z boku), je potřeba postavit takové „zubní lešení“, které nám pomůže udělat přesnou boční stěnu. Druhý krok je samotná příprava zubu pro aplikaci bílé výplně. Celý proces mikroretence, tzn. ukotvení bílé výplně do zubu začíná leptáním skloviny a dentinu. Nemusíte se ničeho bát, jedná se o slabou kyselinu, speciální pro použití na zubech. Ta zajistí nejen vyčištění povrchu zubu, ale také vytvoří skulinky, do kterých může natéct primer a bond = látky, díky kterým výplň drží.

Celý tento proces je ukončen osvitem speciální lampou s modrým světlem. Je naprosto zásadní, aby během celého procesu bylo udrženo sucho.

Aplikace bílé výplně – proč se nedává celá najednou a svítí se modrým světlem?

Nyní je zub připraven pro fotokompozitní materiál = bílou výplň. Materiál je většinou v polotuhé formě a musíme ho do zubu dávat postupně. Dává se ve vrstvě silné maximálně 2mm, poté následuje osvit modrým světlem, aby materiál ztuhnul. Proč postupně? Protože existuje něco, čemu se říká polymerační kontrakce, neboli smrštění. Pokud by lékař dal materiál do zubu ve velkém množství, jsou výsledkem 2 problémy. Za prvé modré světlo nedokáže celou vrstvu projít a část materiálu zůstane měkká. Druhý problém je, že výplň se může někde od zubu odtrhnout, nebo dokonce může část zubu prasknout. Pro pacienta to znamená, že zub bude po dokončení ošetření bolet.

Výsledná estetika je velice důležitá.

Po finálním osvícení modrým světlem je potřeba tvar výplně upravit tak, aby byl zub znovu krásný a nebyly nikde přebytky. Velmi důležitá je také úprava, aby výplň nevadila pacientovi do skusu. A na závěr vyleštit a ukázat pacientovi.

Pokud jste celý postup dočetli až sem, určitě již chápete, že udělat kvalitní bílou výplň není tak jednoduché. Vyžaduje to čas, dobré vybavení a zkušenosti ošetřujícího lékaře.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Jak poznám dobrou bílou výplň?

Samotný postup pacient podrobně sledovat nemůže, ale existuje několik vodítek, které mohou pomoci. Jedná se o čas, (udělat dobrou výplň může trvat i hodinu), izolaci zubu od slin (zmíněný kofferdam) a zhotovená výplň je velmi estetická – bez zabarvených okrajů, rekonstruuje původní tvar zubu, a hlavně nebolí a dobře drží.

U nás v Dentálním centru Rosmarin děláme každou výplň v té nejvyšší možné kvalitě a samozřejmě se zárukou. Stomatologie nás baví, tak se o tom přijďte přesvědčit :)

MDDr. Jakub Váša, zubní lékař

No items found.