Dentální hygiena

Dentální hygiena

Dentální hygiena je dnes již neodmyslitelnou součástí každé moderní ordinace. Ačkoliv se jedná o samostatný obor, jde ruku v ruce se zubním lékařstvím a jedno bez druhého nemůže fungovat stoprocentně. Cíl dentální hygieny je prostý - naučit pacienty starat se o zuby tak, aby svého zubaře vídali jen na pravidelné půlroční prohlídce😊

Dentální hygiena spadá do systému prevence a pomáhá předcházet zubnímu kazu, zánětu dásní, parodontóze, zápachu z úst, tvorbě zubního kamene a dalším nepříjemnostem. Má vliv i na estetiku zubů a tím na sebevědomí pacienta. Špatný stav dásní a zubů může negativně ovlivňovat zdravotní stav člověka jako celku. Bakterie se mohou ze zanícených dásní uvolňovat do krve a způsobit záněty a problémy jinde v těle, při dlouhodobě špatném stavu nejčastěji na životně důležitých orgánech nebo ve formě autoimunitních onemocnění.


Jak návštěva dentální hygieny vypadá?

Ošetření probíhá v ordinaci diplomované dentální hygienistky.

Po prvotním vyšetření zubů i dásní hygienistka seznámí pacienta se stavem jeho chrupu, ukáže mu problémová místa a vysvětlí důvody vzniku.

Následuje nejdůležitější část dentální hygieny – hygienistka pacientovi ukáže správnou techniku čištění zubů nebo dle potřeby upraví dosavadní techniku. Také s pacientem vybere vhodné pomůcky čištění jemu na míru.

Dalšími úkony v ordinaci je kompletní očištění a vyleštění zubů. To sedá provádět různými metodami a dentální hygienistka volí tyto metody vždy individuálně.

První v pořadí bývá odstraňování zubního kamene. Zubní kámen je dlouho usazený a zmineralizovaný plak, který již nelze odstranit pouze pomocí kartáčku na zuby. Zubní kámen má 90% příchozích, a ačkoliv se většinou vyskytuje jen v některých úsecích chrupu, dokáže způsobit velké potíže. Přežívají v něm nežádoucí bakterie a na zubech překáží i mechanicky. K jeho odstranění používá dentální hygienistka ruční nástroje nebo ultrazvuk.

Dále je třeba zuby vyleštit. Tento úkon slouží k zahlazení povrchu po zubním kameni a také k očištění míst s plakem či pigmentacemi. K leštění se využívá buď metoda pískování, kdy ze speciálního přístroje na povrch zubů dopadá směs jemného prášku, vody a vzduchu, nebo tzv. polishing, při kterém dentální hygienistka využívá rotační kartáček a leštící pastu.

Po dokončení dentální hygieny se doporučuje 30min nejíst, nekouřit a nepít nic barevného (káva, čaj, džusy, víno).

Jak často navštívit ordinaci dentální hygieny?

První (vstupní) návštěva je zpravidla nejdelší, většinou se jedná o více než60 minut strávených v ordinaci. Tento čas využívá dentální hygienistka hlavně na edukaci a instruktáž pacienta, samozřejmě také na očištění chrupu, kdy nečistot na zubech bývá více a je náročnější je odstranit.

Další návštěva následuje v ideálním případě s odstupem několika týdnů, kdy hygienistka zkontroluje výsledky domácí péče o zuby a ve většině případů „doladí“ techniku čištění či pomůcky. V případě potřeby opět vyčistí a vyleští chrup.

S každou další návštěvou je stav čistoty zubů pacienta lepší a lepší, ošetření se zrychluje a terapie je pouze udržovací.

Dentální hygienu doporučujeme navštěvovat v pravidelných intervalech, ideálně 2x ročně spolu s návštěvou zubního lékaře.

„Čistit před nebo po snídani? Je lepší elektrický (sonický) nebo manuální kartáček? Stačí zuby čistit dvakrát denně?“ Dentální hygienistka je schopná zodpovědět všechny dotazy, které vás ohledně čištění zubů napadnou.

Velmi rádi Vás uvítáme v našem dentálním centru Rosmarin, kde o Vás bude profesionálně postaráno. Věříme, že dentální hygiena se stane potěším a příjemnou návštěvou zkrášlující Váš úsměv a zlepšující zdraví celého těla.

No items found.