Mikroskopická stomatologie

Zubní lékař

Práce s mikroskopem, aneb můžu opravit to, co nevidím?

Málokterý obor v posledních letech, možná spíše desetiletích, zaznamenal tak obrovský posun kupředu, jako zubní lékařství. Nový náhled na staré problémy, zdokonalování starších technik, vymýšlení nových postupů a materiálů, to vše je možné hlavně díky tomu, že je pro spoustu zubařů jejich práce koníčkem. Neustálá snaha zdokonalovat se s sebou nese také velký tlak na vývoj nových technologií, které takové zákroky umožňují nebo ulehčují.

Udržet krok s dobou, mít v ordinaci nejmodernější vybavení a zároveň znát teorii nových postupů, to už představuje docela velký oříšek. Každý svědomitější lékař tak obětuje spoustu hodin měsíčně mimo pracovní dobu studiu, které mu umožní udržovat své dovednosti a znalosti “up to date”.

Jak vidět “neviditelné”?

Opravdu zásadní změnu do zubních ordinací přinesla zvětšovací optika-- tedy pomůcky, které nám přiblíží a zvětší pracovní pole, což velmi usnadňuje práci v tak malém prostoru, jako je dutina ústní.

V ordinacích zubních lékařů se nejčastěji setkáte se dvěma způsoby zvětšení. Jedním jsou lupové brýle, tím druhým je operační mikroskop. Obě varianty najdou své uplatnění, nicméně mikroskop má hned několik výhod, kterými trumfuje svou obrýlenou konkurenci. Dosáhneme s ním většího zvětšení, s možností přepínat mezi několika úrovněmi podle potřeby a podle typu zákroku, disponuje silným světlem (osvětlení je hned po zvětšení druhým nejdůležitějším faktorem) a navíc stojí volně, nebo je upevněný na stropní konstrukci, což umožňuje nejlepší možnou ergonomii práce. Nevýhodou je, jak tomu bývá, hlavně cena.

Důležitá pomůcka, nebo drahá hračka?

Je zvětšení tak důležité pro zubní ošetření, jak se snažím naznačit? Nejmohutnějším zubem v ústech je stolička, která má cca 8mm v průměru. Na celém zubu je ale potřeba rozlišit celou řadu dalších, mnohem menších struktur. Bez zvětšení jsou pro lidské oko tyto struktury prakticky neviditelné. No, a když něco nevidíme, můžeme to předvídatelně a kvalitně ošetřit? Velice obtížně. Můžete namítnout, že zuby se dříve ošetřovaly běžně bez zvětšení.

To je sice pravda, ale je potřeba si uvědomit také to, že dříve jsme neznali zdaleka tak komplikované postupy a mnoho zubů, které dnes umíme zachránit, se vytrhlo. Navíc samotná úspěšnost ošetření se pohybovala okolo 50-60%, což platilo především pro ošetření kořenových kanálků. Kanálky, ve kterých probíhá nervová a cévní tkáň zubu, mohou totiž mít průměr i méně než jeden milimetr, jsou obtížně přístupné a bez zvětšení a správného osvětlení lékař pracuje prakticky naslepo. Musí se tak spolehnout pouze na zkušenost, což málokdy znamená předvídatelný výsledek.

A k čemu nám to je dobré?

Se zvětšením je možné dbát i na ty nejmenší detaily. V kombinaci se zodpovědným, vzdělaným a hlavně zručným lékařem má pak člověk vyhráno a riziko selhání případného ošetření je minimální. Všeobecně platí, že když dobře vidím a mám přehled, tak dovedu zub ošetřit nejlepším možným způsobem. Bez zvětšení a bez dostatečného světla pracuji naslepo a je větší riziko, že něco přehlédnu, a tím negativně ovlivním životnost své

práce. A to je to, co je pro nás nejdůležitější - aby naše práce fungovala v ústech dlouhé roky a bez obtíží.

Závěrem bych rád udělal malé shrnutí: Ošetřovat zuby bez zvětšení určitě jde. Vždy je totiž důležitější, jak schopný je Váš lékař, než jaké má vybavení. Bez zvětšení ale riskujeme přehlédnutí důležitých detailů, díky kterým naše práce může selhat dříve, nebo zbytečně. Pořízení zvětšovací optiky je sice drahá záležitost, ale vzhledem k výhodám které přináší pro obě strany- pacienta i lékaře, jsme u nás neváhali tuto investici udělat. Mikroskop pro nás představuje náhradní oči, bez kterých si dnes již nedovedu svou práci představit.

MDDr. Jan Kubeček, zubní lékař


No items found.